Skraplottens historia

- mer om när skraplotten kom till

Trots att vanliga lotter har en historia som sträcker sig över 2000 år tillbaka i tiden är skraplotter ett relativt nytt fenomen. Skraplottens historia sträcker sig bara tillbaka till 1974 då företaget Scientific Games Corporation med John Coza i spetsen utvecklade världens första skraplott. John Coza och hans team ville utveckla en ny typ av lotteri där lottköparna direkt kunde få reda på om de hade vunnit på sin lott eller inte. John Coza trodde att en lott som kunde ge vinst på en gång skulle uppskattas mer än de vanliga lotterna då man fick vänta i flera dagar på en lottdragning för att se man hade vunnit. Naturligtvis hade han rätt. John Coza utvecklade en slumpgenerator som slumpade nummer och symboler som sedan trycktes på en skraplott. Skraplotten utformades och utvecklades av John Coza och Daniel Bowen.

Skraplotten spreds med tiden över nästan hela USA. Trots det blev dessa skraplotter inte riktigt den stora succé man hade hoppats på. Skraplotter fanns inte i var mans hand. Därför utvecklades skraplotten ytterligare på andra håll och de nya skraplotterna hade fler symboler som gjorde skraplotten roligare att skrapa. Det här gjorde att skraplotten i 80-talets USA tillslut blev den succé den var ämnad att vara och såg nu nästan ut som dagens skraplotter gör.

På 80- och 90-talet spreds skraplotten även till Europa och resten av världen. 1986 började Svenska Spels trisslott att säljas i Sverige och har ökat i populäritet sedan dess. Numera finns det massor av skraplotter på den svenska marknaden och dess populäritet tycks aldrig sina. Inte nog med det, nu på 2010-talet har även skraplotter online dykt upp och har spridits lavinartat över nätet.